100 خبر
100 خبر
    حساب کاربری
    سبد خرید ( 0 )
      مبلغ قابل پرداخت
      مشاهده سبد خرید
      پشت پرده ۴ برابر شدن قیمت نان

      پشت پرده ۴ برابر شدن قیمت نان

      100 خبر

      1404/03/18
      پشت پرده ۴ برابر شدن قیمت نان

      به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تابناک، با افزایش چراغ خاموش و غیررسمی نان ازهفته‌های گذشته شکاف اختلاف بین نانوایان و استانداری‌ها بیشتر شده است؛ به طوری که نانوایان براین باورند که افزایش هزینه‌های تولید (آرد، دستمزد، بیمه و انرژی) راهی جز افزایش قیمت یا کاهش وزن چانه نان را پیش روی آنان نگذاشته است؛ این درحالی است که دولت نیز از سال گذشته مسئولیت افزایش قیمت رسمی نان را به گردن استان‌ها انداخت تا از تنش‌های گران کردن نان در سطح ملی در امان باشد.

      مشاهدات میدانی از ۴ برابر شدن قیمت نان سنگک خبر می‌دهد؛ به طوری که قیمت نان سنگک آزادپز به ۲۵ هزار تومان و دربرخی موارد حتی به ۴۰ هزار تومان نیز رسیده است. همچنین قیمت نان فانتزی نیز بین ۳۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش یافته و نان لواش ۱۷۰۰ تومان و تافتون ۲۵۰۰ تومان عرضه می‌شود. در حالی که قیمت‌های مصوب پایین‌تر است.

      دولت هنوز بدهی گندمکاران را نداده است

      ۲۴اردیبهشت ماه بود که قیمت گندم صنفی و آزادپز از ۱۲ هزار تومان به ۲۱ هزار و ۷۷۰ تومان افزایش یافت که این رشد چشمگیر قیمت منجر به افزایش قیمت نان آزاد پز و نرخ یارانه‌ای آن شد؛ این درحالی است که با وجود افزایش قیمت گندم یارانه‌ای و اعلام قیمت مصوب نان، اما همچنان بدهی دولت به گندمکاران باقی مانده است.

      یکی از نانوایان درخصوص علت اعتراض نانوایی‌ها به خبرنگار تابناک گفت: به دلیل کسر مداوم سهمیه آرد توسط سامانه نانینو نانوایان احساس ناامنی شغلی دارند؛ ازسویی دیگر با جهش حق بیمه کارگران نانوایی از یک یه ۶ میلیون تومان درماه عملا توانی برای ادامه فعالیت نانوایان باقی نمانده است.

      این نانوا بیان کرد: بدقولی «نانینو» درپرداخت سود شبانه نانوایان از ۴۰ درصد به حدود ۲۰ درصد و همچنین تعلل دولت درنرخ دهی سالیانه باوجود افزایش سالیانه نرخ آب، برق، گاز، بیمه، عیدی، سنوات، مالیات برحقوق، مخمر، اجاره، تجهیزات، ملرومات و دستمزد شرایط را برای این قشر سخت‌تر از گذشته کرده است.

      این نانوا تاکید کرد: شرایط نانوایان به سمتی سوق پیدا کرده است که به علت جرم تراشی سامانه نانینو تحت عنوان «تراکنش نامتعارف» ناامن شده است و بسیاری هم به دلیل پایین بودن حقوق و زیان ده بودن آن یا ورشکست شده یا درمعرض آن هستند.

      قیمت گذاری نان را به اتحادیه‌ها واگذار کنید

      حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران، اما نسبت به تصمیم گیری استانداری‌ها در قیمت‌گذاری نان انتقاد دارد و معتقد است: نظارت و تصمیم‌گیری دستگاه‌های متعدد در این حوزه کار را سخت می‌کند و باید کار به اتحادیه واگذار شود تا دیگر شاهد قیمت متفاوت نان از شمال تا جنوب شهر و شهر‌ها با یکدیگر نباشیم.

      رستگار تاکید کرد که نرخ آردی که به اتحادیه و اعضای صنف داده می‌شود، دولتی و آزادپز است و کیفیت بر مبنای نوع یک، نوع ۲ و ۶ متفاوت است. درحالی که می‌توان قیمت نان را برمبنای آنالیزی که اتحادیه صنفی و کارشناسان اتاق اصناف تعیین می‌کنند واقعی شود و بهترین پیشنهاد هم ارائه یارانه مستقیم به مردم است.

      سامانه نانینو بلای جان نانوایان

      مشکلات سامانه «نانینو» مختص به همین موارد ختم نمی‌شود بلکه این سامانه که برای توزیع آرد و یارانه نان طراحی شده با مشکلات فنی و اجرایی زیادی روبروست. نانوای دیگری به تابناک گفت: بیشتر نانوا‌ها از عدم واریز به موقع و کامل یارانه‌ها و همچنین کاهش سهمیه آرد گله‌مند هستند که این امر باعث می‌شود که آنها مجبور به خرید آرد با قیمت‌های بالاتر در بازار آزاد شوند که به افزایش هزینه‌هایشان می‌انجامد. همچنین قطعی‌های مکرر و بدون اطلاع قبلی برق به ویژه در فصل گرما باعث فاسد شدن خمیر نان در تنور‌ها شده که این مسئله خسارات مالی زیادی به نانوایان وارد کرد و بسیاری از آنها مجبور به دور ریختن مقادیر زیادی خمیر شدند.

      به نظرمی رسد سیاست‌های دولت و عدم اصلاح قیمت نان متناسب با هزینه‌های تولید از مهم‌ترین دلایل نارضایتی نانوایان است. درحالی که دولت برای کنترل تورم و جلوگیری از اعتراضات اجتماعی، از افزایش قیمت نان جلوگیری می‌کند، اما این سیاست به ضرر نانوایان تمام شده و باعث می‌شود آنها برای جبران زیان خود، به سمت کم‌فروشی، کاهش کیفیت یا افزایش غیرقانونی قیمت بروند البته دولت با واگذاری اختیار تعیین قیمت به استانداری‌ها در برخی موارد و کاهش یارانه‌ها، عملاً به صورت غیرمستقیم باعث افزایش قیمت نان شده است.

      منبع خبر: اقتصاد آنلاین

      ثبت دیدگاه