خیساندن حبوبات
ابتدا گندم و نخود و لوبیا چیتی را جداگانه داخل کاسهای میریزیم و تا سطح روی آنها آب میریزیم و اجازه میدهیم تا از شب تا صبح حدودا ۶ ساعت خیس بخورند و در این مدت چندین بار آب آنها را تعویض میکنیم تا نفخ شان کاملا برطرف شود.
سرخ کردن پیاز
در این مرحله ۳ عدد از پیازها را پوست میگیریم و میشوییم و روی تخته آشپزخانه خلالی خرد میکنیم و داخل تابهای بزرگ روغن میریزیم و روی حرارت ملایم قرار میدهیم تا داغ شود و پیازها را داخل تابه میریزیم و کمی تفت میدهیم تا سرخ و طلایی شوند.
پختن گندم
سپس پیازهای سرخ شده را داخل بشقابی میریزیم و کنار میگذاریم. آب داخل گندم را بیرون میریزیم و گندمها را داخل صافی میریزیم و آبکش میکنیم و داخل قابلمه مورد نظر برای پخت آش میریزیم و ۵ الی ۶ لیوان آب به آن اضافه میکنیم.
آمادهسازی نخود
اول حرارت را زیاد میکنیم تا به جوش بیاید و بعد حرارت را بسیار ملایم میکنیم تا گندم بپزد. گه گاه گندم را هم میزنیم تا ته نگیرد. نخود را نیز داخل صافی میریزیم و میشوییم و داخل قابلمهای میریزیم و ۶ لیوان آب به آن اضافه میکنیم.
افزودن لوبیا چیتی به نخود
سپس روی شعله قرار میدهیم تا ابتدا با حرارت زیاد به جوش بیاید و بعد حرارات را ملایم میکنیم تا به مرور زمان مغز پخت شود. حدودا ۴۵ دقیقه الی ۱ ساعت که از زمان پخت نخود گذشت و تقریبا نیم پز شده بودند لوبیا چیتی را نیز داخل صافی میریزیم.
پختن لوبیا چیتی و نخود
سپس لوبیا چیتی را میشوییم و به نخود اضافه میکنیم (اگر مقدار آب داخل قابلمه کم بود میتوانید مجددا چند لیوان آب جوش به حبوبات اضافه کنید) و اجازه میدهیم تا کاملا پخته شوند. عدس را داخل کاسهای میریزیم.
خیساندن عدس و آمادهسازی گوشت
سپس روی آن آب میریزیم و اجازه میدهیم تا خیس بخورد. گوشت را میشوییم و روی تخته آشپزخانه به صورت مکعبی خرد میکنیم و داخل قابلمهای میریزیم و روی شعله قرار میدهیم و ۵ الی ۶ لیوان آب به آن اضافه میکنیم.
افزودن پیاز و سیر به گوشت
سپس پیاز باقیمانده را پوست میگیریم و میشوییم و از وسط نصف میکنیم و به گوشت اضافه میکنیم. همینطور سیرها را نیز پوست میگیریم و میشوییم و به مواد اضافه میکنیم و ابتدا حرارت را زیاد میکنیم تا آب داخل گوشت به جوش بیاید.
آمادهسازی سبزی آش
بعد حرارت را ملایم میکنیم تا گوشت کاملا مغز پخت شود. سپس سبزی آش که شامل گشنیز، نعناع، مرزه، اسفناج، جعفری و ریحان است را پاک میکنیم و (همگی نوع سبزیها به طور یکسان در سبزی باشد و فقط کمی اسفناج بیشتر از باقی سبزیها باشد) میشوییم.
خشک و خرد کردن سبزیها
سپس آبکش میکنیم و اجازه میدهیم تا آب اضافه آنها خارج شود. اگر زمان داشتید سبزیها را روی یک پارچه تمیز پهن کنید تا کاملا آنها خشک شوند. بعد سبزیها را داخل خردکن میریزیم و خرد شده تحویل میگیریم.
ریش ریش کردن گوشت
نیاز نیست خیلی ریز شوند، البته میتوانید روی تخته آشپزخانه نیز با چاقو سبزیها را خرد کنید. گوشت پخته شده را از آب آن جدا میکنیم و داخل صافی قرار میدهیم و داخل بشقابی میگذاریم تا خنک شود و بعد ریش ریش میکنیم و کنار میگذاریم.
آمادهسازی برنج و عدس
برنج را تمیز میشوییم و آب داخل آن را خالی میکنیم و داخل قابلمهای که برای پخت آش تدارک دیدهایم میریزیم. سپس عدس را نیز داخل صافی میریزیم و میشوییم و به برنج میافزاییم و روی شعله قرار میدهیم.
پختن برنج و عدس
سپس ۶ لیوان آب نیز به مواد اضافه میکنیم و حرارت را ابتدا زیاد میکنیم تا آب داخل مواد به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم میکنیم تا عدس به مرور بپزد و برنج نیز نرم و پخته شود. پس از پخته شدن برنج و عدس کمی نمک اضافه میکنیم.
افزودن سبزی و حبوبات
حالا سبزی را نیز به مواد میافزاییم و اجازه میدهیم ۳۰ دقیقه سبزیها کاملا بپزند و بعد گندم، نخود و لوبیا و پخته شده را همراه با گوشت ریش شده و آب آن به مواد آش اضافه میکنیم. سپس زردچوبه، فلفل سیاه و کمی نمک و نیمی از پیازداغ را به آش میافزاییم
پخت نهایی آش
اگر مقدار آب آش کم بود میتوانیم آب جوش مجددا به آش اضافه کنیم و درب قابلمه را میگذاریم و اجازه میدهیم تا به مدت تقریبا ۳۰ دقیقه الی ۱ ساعت دیگر آش بپزد و کاملا جا بیافتد. آش شله قلمکار باید به صورت کم آب و غلیظ سرو شود.
تزئین و سرو آش
آش شله قلمکار دیگر باید لعابدار و منسجم شده باشد و حرارت را خاموش میکنیم و اجازه میدهیم تا آش از حرارت بیافتد و بعد در کاسهای میریزیم و با کشک، نعناع داغ و باقی پیاز داغ روی آن را تزئین میکنیم و نوش جان کنید.
نکات تهیه آش شله قلمکار
انتخاب حبوبات با کیفیت
برای داشتن یک آش شله قلمکار خوشمزه، استفاده از حبوبات با کیفیت و تازه بسیار مهم است. حبوبات کهنه باعث میشوند آش زمان بیشتری برای پخت نیاز داشته باشد و طعم و بافت مطلوبی نداشته باشد. پس حتماً از حبوبات تازه و با کیفیت استفاده کنید.
خیس کردن حبوبات
یکی از نکات مهم در تهیه آش شله قلمکار، خیس کردن حبوبات از شب قبل است. این کار کمک میکند تا حبوبات بهتر پخته شوند و نفخ آنها نیز کاهش یابد. همچنین، آب حبوبات را چند بار تعویض کنید تا نفخ آنها کاملاً برطرف شود.
استفاده از گوشت مرغوب
گوشت مورد استفاده در آش شله قلمکار باید تازه و مرغوب باشد. بهتر است از گوشت گوسفندی یا گوساله استفاده کنید. گوشت را به خوبی بپزید و بعد از پخت آن را ریش ریش کنید تا به راحتی با دیگر مواد آش ترکیب شود.
صبر و حوصله در پخت
آش شله قلمکار نیاز به زمان و حوصله دارد. هرچه بیشتر زمان بگذارید و اجازه دهید آش به آرامی بپزد، طعم و بافت بهتری خواهد داشت. در طول پخت، مرتب آش را هم بزنید تا ته نگیرد و تمامی مواد به خوبی با هم ترکیب شوند.